Με συνθήματα και παράσταση διαμαρτυρίας «υποδέχτηκαν» οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ τον Χρυσοχοΐδη (Βίντεο & φωτο)

Στο Ηράκλειο βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Νωρίτερα επισκέφτηκε το ΠΑΓΝΗ, όπου οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου τον… υποδέχτηκαν με παράσταση διαμαρτυρίας και συνθήματα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο Υπουργός δεν έκανε δεκτό το αίτημά του για συνάντηση.

Οι εργαζόμενοι δημοσιεύουν και το υπόμνημά τους σχετικά με τα προβλήματα του νοσοκομείου και τα αιτήματά τους.

Η ανακοίνωση του σωματείου

Με αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας υποδεχτήκαμε οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ τον Υπουργό Υγείας, κο Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Η συνάντηση που ζήτησε το σωματείο εργαζομένων δεν πραγματοποιήθηκε από τον Υπουργό.

Επισυνάπτουμε δημόσια το υπόμνημα μας με τα προβλήματα του νοσοκομείου και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Το υπόμνημα

Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την επίσκεψη σας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου σας ενημερώνουμε για τα προβλήματα που μαστίζουν το νοσοκομείο μας:

• Παραμένουν κενές περίπου 600 μόνιμες οργανικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ! Οι προσλήψεις που έχουν γίνει δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά, δεν καλύπτουν καν τις συνταξιοδοτήσεις/αποχωρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προκήρυξη ΑΣΕΠ του 2022, 115 μόνιμων θέσεων νοσηλευτών για το ΠΑΓΝΗ, ενώ oι κενές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ ξεπερνούν τις 300 και υπηρετούν 269 νοσηλευτές με συμβάσεις (ΙΔΟΧ). Μόνο τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν από το νοσοκομείο πάνω από 100 εργαζόμενοι! 

• Οι περισσότεροι νοσηλευτές υποχρεώνονται σε διπλοβάρδιες (πρωί-νύχτα), ενώ συχνά δύο νοσηλεύτριες έχουν στην ευθύνη τους ακόμη και 40 νοσηλευόμενους ασθενείς. Συστηματικά μετακινούνται νοσηλευτές από το ένα τμήμα στο άλλο χωρίς να γνωρίζουν χώρους, υλικά, ασθενείς, τις ανάγκες τους, τρόπο λειτουργίας κ.α.  Δεν είναι σπάνιο τρεις-τέσσερις ασθενείς να χρειάζονται ταυτόχρονα φροντίδα και οι νοσηλευτές να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Σε κλινικές, όπως η Νευρολογική, η Νευροχειρουργική, η Ορθοπεδική, η Παθολογική κ.ά., αυξάνεται ο κίνδυνος πτώσεων και τραυματισμού των ασθενών (με κινητικά προβλήματα) λόγω της δυσχέρειας στην έγκαιρη παροχή βοήθειας από το ελλιπές αριθμητικά προσωπικό.

• Οφείλονται περίπου 20.000 μέρες ρεπό και αδειών! Η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς έχει ως συνέπεια την εξουθένωση των εργαζομένων, κάποιοι από τους οποίους καταρρέουν εν ώρα υπηρεσίας.

• Κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία της η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, που υπολειτουργεί εδώ και 10 μήνες περίπου με δύο μόνο ειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι κάνουν 15 εφημερίες το μήνα (αρκετές από τις οποίες δεν τις πληρώνονται), ξεπερνώντας τα όρια της αντοχής τους. Η προσωρινή μετακίνηση παιδοψυχιάτρου από το Παίδων Πεντέλης για ένα μήνα δεν λύνει το πρόβλημα, αποτελεί ένα πρόχειρο προσωρινό μπάλωμα. Αν κλείσει η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ -που καλύπτει όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο- δεν θα υπάρχει σε όλη αυτή την περιοχή δημόσια δομή με δυνατότητα νοσηλείας παιδοψυχιατρικών περιστατικών, τα οποία θα πρέπει να διακομίζονται στην Αθήνα, με τους κινδύνους που εγκυμονεί η μετακίνηση και με ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες.

• Πολλοί ειδικευόμενοι γιατροί δουλεύουν ακόμη και 32 ώρες συνεχόμενα (λόγω περικοπής ρεπό), ενώ αρκετοί γιατροί ξεπερνούν το πλαφόν των εφημεριών, με αποτέλεσμα την υπέρβαση του ημερήσιου και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.

• Στο ΠΑΓΝΗ εργάζονται 37 μόνιμοι και 26 συμβασιούχοι τραυματιοφορείς, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον διπλάσιοι για να καλυφθούν οι ανάγκες. 

• Περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ είναι συμβασιούχοι, πολλοί από τους οποίους δουλεύουν πάνω από 10 χρόνια με διαφόρων ειδών ελαστικές σχέσεις απασχόλησης. Τέλος Σεπτέμβρη λήγουν οι συμβάσεις περίπου 200 εργαζομένων (καθαριότητας, σίτισης, 3μηνίτες) του νοσοκομείου μας, που θα έρθουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας, ενώ τυχόν απόλυσή τους θα προκαλέσει δυσλειτουργία στα υποστελεχωμένα τμήματα που στηρίζονται στους συμβασιούχους.

• Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κλείσει το κέντρο ημέρας Αlzheimer με τη λήξη των συμβάσεων των 10 εργαζομένων του. Ενδεχόμενο κλείσιμο του κέντρου θα στερήσει πολύτιμες υπηρεσίες από εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές μνήμης.

• Στην Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ συχνά ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα. Οι απαράδεκτες αυτές συνθήκες νοσηλείας δεν εξασφαλίζουν το αναγκαίο -ιδιαίτερα για την περίθαλψη ψυχικά ασθενών- περιβάλλον ηρεμίας και εγκυμονούν κινδύνους για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους. Σημειώνουμε ότι η εν λόγω κλινική καλύπτει όλη την ανατολική Κρήτη, καθώς δεν λειτουργεί δημόσια ψυχιατρική κλινική στο Λασίθι. Η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, μια σημαντική υπηρεσία για τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειες τους, πρόκειται να σταματήσει τη λειτουργία της λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. 

• Επειδή οι κλίνες της Παθολογικής Κλινικής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, παθολογικοί ασθενείς «φιλοξενούνται» συχνά σε χειρουργικές κλινικές -στα πλαίσια αποφυγής ράντζων- με περίθαλψη από το ίδιο νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου ενδονοσοκομειακής διασποράς αλλά και του κινδύνου καθυστέρησης στην αντιμετώπιση των παθολογικών περιστατικών.

• Άλλο ένα δείγμα της υποβάθμισης της παιδιατρικής περίθαλψης είναι ότι οι κλίνες της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ μειώθηκαν στο μισό, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες. 

• Η υπολειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη προσέλευση ασθενών προς το νοσοκομείο μας με αποτέλεσμα τις  πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Παράλληλα, η αλλαγή τρόπου κλεισίματος των ραντεβού με ηλεκτρονική μορφή αποκλείει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας (υπερήλικες, ρομά κ.α.) που δεν έχουν την δυνατότητα ψηφιακής πρόσβασης.  Λόγω των αναμονών στα πρωινά (δωρεάν) ιατρεία, οι Κρητικοί πλήρωσαν πριν την πανδημία για επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου πάνω από 4.000.000 ευρώ άμεσα και σχεδόν διπλάσια έμμεσα (από τα ασφαλιστικά ταμεία)!

•  Στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ περιμένουν πάνω από 3500 ασθενείς (πάνω από 9000 σε όλη την Κρήτη), ενώ συχνά τουλάχιστον 2 χειρουργικά τραπέζια είναι κλειστά λόγω ανεπάρκειας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 

• Οι τεχνολόγοι στο ακτινολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Το υπάρχον ελλιπές αριθμητικά προσωπικό καλείται να καλύψει και τον νέο αξονικό (προσεχώς και τον νέο μαγνητικό) τομογράφο. Βλάβες μηχανημάτων (π.χ. μέτρησης οστικής πυκνότητας, αξονικού) επιφέρουν αναβολές στη διάγνωση και αντιμετώπιση νόσων. Το εργαστήριο PET CT 3 μήνες μετά την λειτουργία του δεν έχει την επαρκή στελέχωση με εξειδικευμένους τεχνολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό.

• Τέσσερις κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω της ανεπάρκειας (νοσηλευτικού κυρίως) προσωπικού, ενώ η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ δέχεται διακομιδές ασθενών από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, με αποτέλεσμα η πληρότητά της σε περιόδους έξαρσης των λοιμώξεων αναπνευστικού αλλά και την τουριστική περίοδο συχνά να φτάνει ή και να υπερβαίνει το 100%.

• Ο αριθμός των καθαριστριών είναι δυσανάλογος με την έκταση του νοσοκομείου, την 24ωρη λειτουργία του και τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία  με αποτέλεσμα 1 καθαρίστρια το απόγευμα να έχει  στην ευθύνη της ένα ολόκληρο κτίριο.  

• Ειδικευόμενοι νοσηλευτές (όπως και ειδικευόμενοι γιατροί) αναλαμβάνουν δυσανάλογες ευθύνες, υποκαθιστώντας τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, αφού στις βάρδιες δεν υπολογίζονται ως πρόσθετο προσωπικό, που πρέπει να βρίσκεται πάντα υπό την επίβλεψη ειδικευμένου.

• Επιμελητές παθολόγοι του ΠΑΓΝΗ υποχρεώνονται από τις αρχές του έτους σε μετακινήσεις στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για κάλυψη εφημεριών αλλά και πρωινού ωραρίου. Οι μετακινήσεις αυτές εξαντλούν τους γιατρούς και αποδυναμώνουν τη λειτουργία τόσο των τακτικών παθολογικών ιατρείων όσο και της Παθολογικής κλινικής, η οποία συχνά έχει πληρότητα πάνω από 80% και δέχεται μεγάλο αριθμό εισαγωγών με κατά την τουριστική περίοδο που διανύουμε.

• Τα επείγονται ιατρεία της ΩΡΛ και της Μαιευτικής δεν στεγάζονται στον χώρο του ΤΕΠ αλλά σε απομακρυσμένο χώρο στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών και την ανασφάλεια του προσωπικού. 

• Η λειτουργία του ΤΕΠ σε ημέρες που το νοσοκομείο δεν βρίσκεται σε γενική εφημερία είναι επισφαλής με τον υπάρχοντα ανεπαρκή αριθμό εργαζομένων. Καλούνται συχνά οι ελάχιστοι ειδικευόμενοι συνήθως γιατροί (σε ενεργό εφημερία) να αφήσουν χωρίς κάλυψη δεκάδες νοσηλευόμενους ασθενείς, που έχουν στην ευθύνη τους, προκειμένου να εξετάσουν ασθενείς στο ΤΕΠ. Η πρακτική αυτή εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους νοσηλευόμενους (που μένουν «ακάλυπτοι») όσο και για τους ασθενείς στο ΤΕΠ, αφού όλες οι μη έκτακτες λειτουργίες του νοσοκομείου (π.χ. εργαστήρια) υπολείπονται στις εσωτερικές εφημερίες λόγω υποστελέχωσης. 

• Ο αρχικός προϋπολογισμός του 2023 του ΠΑΓΝΗ είναι μειωμένος σε σχέση με τον τελικό του 2022 κατά 37,84% και οι διαθέσιμες πιστώσεις του αρχικού προϋπολογισμού αναμένεται να μην φθάσουν έως το τέλος του 2023.

• Παραμένουν κλειστές (με αλυσίδες) πόρτες κινδύνου και έξοδοι του νοσοκομείου τα απογεύματα, τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου για ασθενείς και εργαζόμενους από ενδεχόμενη καθυστέρηση της εκκένωσης του νοσοκομείου ή συνωστισμού (στις ελάχιστες ανοικτές εξόδους) σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού κοκ. Η εξωτερική πόρτα εισόδου στην στάση του αστικού λεωφορείου είναι κλειδωμένη με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την επικινδυνότητα λόγω της πρόσβασης των ασθενών από τον δρόμο (με απουσία πεζοδρομίου). Το σωματείο μας έχει κάνει πολλές φορές αναφορά στον εισαγγελέα για αυτά τα περιστατικά. 

• Η παράδοση των πλυντηρίων στους ιδιώτες έχει αυξήσει το κόστος στο 100% της αρχικής δήθεν συμφερούσης προσφοράς.

• Η σύμπραξη του Νοσοκομείου με ιδιωτικές εταιρίες ασθενοφόρων μεταφέρει μια σημαντική υπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, μετακυλύει στους ίδιους τους ασθενείς το κόστος, την ώρα που το νοσοκομείο έχει 2 οδηγούς ασθενοφόρων.

• Συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, που επιχειρεί να φιμώσει τις φωνές που διαμαρτύρονται για τα προβλήματα του νοσοκομείου, ενώ πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν απαξιωτική συμπεριφορά και προσπάθεια εκφοβισμού τους. 

• Αποφάσεις της διοίκησης με περικοπή της θέρμανσης την περίοδο του χειμώνα, κλείσιμο φωτισμού κ.α. δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες μέσα στο νοσοκομείο. 

Σας ενημερώνουμε ότι οι υγειονομικοί, που κάποτε χειροκροτούσατε στα μπαλκόνια, δουλεύουν σε εξουθενωτικές συνθήκες για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των ασθενών τους, παρέχοντάς τους σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης.

Δεν είναι ανεκτές εξευτελιστικές συμπεριφορές και mobbing στους εργαζόμενους από όπου κι αν προέρχονται. 

Δεν θα δεχτούμε τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ.

Δεν θα δεχτούμε πολιτικές στην Υγεία που θα υποχρεώνουν τους ασθενείς να βάζουν ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Παλεύουμε για ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Με αύξηση της χρηματοδότησης της υγείας!

Διεκδικούμε:
• ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΕΚΑΒ  ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ (νοσοκομεία, ΠΦΥ, ΕΚΑΒ)
• ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΚΛΙΝΙΚΗΣ – ΤΜΗΜΑΤΟΣ
• ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
• ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
• ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
• ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ
• ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
• ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ – ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ΟΥ και 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ
• ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ
• ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
• ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ALZHEIMER ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
• ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΒΑΡΔΙΑ ΣΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.
• ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟΥΣ
• ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί